Jak vyčistit venkovní žaluzie? Není to žádná věda

Venkovní žaluzie jsou stále častěji součástí oken našich domů i bytů. Hodí se nejen pro velké prosklené plochy, ale také pro menší okna a poskytnou vám soukromí i úkryt před letním vedrem. Aby vám dlouho vydržely, je třeba se o ně také efektivně starat. Životnost vám prodlouží i jejich pravidelné čištění. Jak na to?

Jak často žaluzie čistit?

Protože venkovní žaluzie zachytávají nečistoty, prach a usazeniny z venku, měli bychom je pořádně vyčistit alespoň 2x ročně. Ideálním obdobím je vždy čas po létě a po zimě. Pokud během sezóny dojde k nánosům pylu nebo zvýšené prašnosti, nebojte se zařadit další čištění navíc. Pravidelná údržba vám pak zabere méně času a péčí prodloužíte životnost venkovních žaluzií.

Čím čistit venkovní žaluzie?

Pro čištění si vystačíte si s běžnými úklidovými pomůckami. Základem je smetáček či prachovka, hadřík nebo houbička a kýbl s vodou. Pomoci může i výkonný vysavač. Vyhněte se agresivním chemikáliím. Poslouží vám dobře běžné čističe. Ideální je obyčejné mýdlo nebo saponát.

Základní postup při čištění venkovních žaluzií

Nejdříve je třeba žaluzie sklopit do svislé polohy. Poté je navlhčete vodou. Čistit jednotlivé lamely můžete houbou či měkkým hadříkem namočeným ve vodě a saponátu. Dejte si pozor, ať se nejedná o žádnou hrubou houbičku nebo drátěnku, která by mohla žaluzie poškodit. Poté je stačí omýt vodou. Nechejte je důkladně osušit.

 

S čištěním si dejte klidně načas. Myslete na to, že byste měli být dostatečně šetrní, abyste lamely nebo lanka neponičili. Více znečištěná místa nechejte delší dobu odmočit. Vždy postupujte tak, abyste žaluzie nedeformovali.

 

TIP: Kromě ručního mytí si můžete pomoci zahradní hadicí s přiměřeně regulovaným proudem vody. Pomoci může i parní čistič nebo čistič vysokotlaký (vapka). U něj ale nastavte nízký tlak, aby žaluzie nepoškodil.

zaluzie-cisteni-2

Po skončení mytí se vždy ujistěte, že žaluzie fungují stejně, jako předtím. Otestuje, zda se plynule a bez potíží otevírají i zavírají, mrkněte na vodící lišty a prověřte celkový stav. Vždy je dobré se na případně opravy zaměřit dřív, než bude pozdě.

 

Dávejte pozor i na stékající vodu, která by mohla při troše nepozornosti umazat fasádu.

Čištění venkovních žaluzií ve vyšších patrech

V přízemí se žaluzie čistí snadno, problém ale můžete mít u druhých a dalších podlaží. V takovém případě je dobré obrátit se na firmu, která se specializuje na čištění žaluzií a oken ve vyšších patrech. Odborné firmy vám navíc mohou vyčistit žaluzie i metodami, pro které byste doma těžko měli vybavení, například pomocí ultrazvukového čističe, což je metoda vysoce efektivní.

Zpět do obchodu